آبکاری دستگیره درب جهت افزایش کیفیت و مقاومت دستگیرههای درب انجام میشود تا علاوه بر افزایش دوام و طول عمر دستگیرهها از نظر شکل ظاهری در عین سادگی زیبایی مورد نیاز را داشته باشند. مورد مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که دستگیرههای انتخابی علاوه بر این که باید مقاومت بالایی داشته باشند باید بتوانند هماهنگی مورد نیاز را با دیگر اجزای دکوراسیون داشته باشند همین موضوع باعث میشود تا آبکاری دستگیره درب به افزایش دوام و هماهنگی با طراحی و دکوراسیون کمک کند.
برای آبکاری دستگیره درب از تکنیکهای پیشرفته و مواد با کیفیت استفاده میشود به همین خاطر دستگیرهها در طولانی مدت عملکرد مناسبی داشته و عمر مفید طولانیتری خواهند داشت. برای این که در این زمینه اطلاعات کافی داشته باشید در این مقاله، قصد داریم شما را با اهمیت و مراحل آبکاری دستگیره آشنا کنیم.
برای مشاهده محصولات یراق کالا در زمینه دستگیره درب کلیک کنید.
آبکاری دستگیره درب چه کاربردی دارد؟
آبکاری و پوششدهی دستگیره میتواند در زمینه تعیین کیفیت نهایی دستگیره تاثیرگذار باشد به همین خاطر هر چقدر کیفیت پوشش دهی و آبکاری دستگیره بالاتر باشد باعث میشود تا بتوانید برای مدت زمان طولانیتری از دستگیره استفاده کنید. (با توجه به این که دستگیرههای درب در تماس مستقیم با دست برای باز و بسته شدن هستند در صورتی که کیفیت پوششدهی نامناسب باشد به مرور زمان با تغییر رنگ دستگیره روبرو خواهید شد.)
همزمان با آبکاری دستگیره درب یک لایه نازک از فلز یا مواد دیگر بر روی سطح دستگیره اعمال میشود به افزایش مقاومت و کیفیت دستگیره کمک کند. فرآیند انجام شده برای آبکاری شامل چندین مرحله از جمله تمیز کردن، پرداخت و اعمال لایهای از مواد مختلف مانند طلا، نقره، کروم، نیکل، یا برنج میباشد. آبکاری دستگیره در زمینه افزایش عمر مفید دستگیرهها، مقاومت در برابر خوردگی و ایجاد ظاهری زیبا کمک میکند و دستگیره نهایی تولید شده میتواند ظاهری براق، مات یا حتی بافت دار داشته باشد.
روشهای مختلفی برای آبکاری در نظر گرفته شده در این بخش قصد داریم به بررسی دو روش آبکاری (پیویدی و کروم) بپردازیم.
مراحل آبکاری دستگیره درب چگونه انجام می شود؟
انجام این کار نیاز به دقت و تخصص بالا دارد و به صورتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم انجام خواهد شد.
- مرحله اول: در ابتدای کار نیاز است تا دستگیرهها را با استفاده از محلولهای شوینده غیر یونی و آب گرم شسته شوند تا آلودگیهای سطحی و چربیها موجود در سطح آن از بین بروند.
- مرحله دوم: بعد از انجام این کار جهت از بین بردن ناهمواریها و ایجاد سطحی صاف و براق سنباده زدن و پولیش زدن را آغاز کنید.
- مرحله سوم: حال باید دستگیرهها در محلولهای اسیدی ضعیف قرار بگیرند تا اکسیدها و زنگ زدگیهای موجود بر روی سطح حذف شوند.
- مرحله چهارم: بعد از تمیز کردن سطح توجه داشته باشید که به هیچ عنوان دستگیرهها دوباره آلوده نشوند.
- مرحله پنجم: اولین لایه در نظر گرفته شده برای آبکاری معمولاً نیکل است که به عنوان لایه پایه برای ایجاد چسبندگی بهتر برای پوششهای بعدی استفاده میشود. این مرحله شامل قرار دادن دستگیرهها در محلول الکترولیت نیکلی میباشد و بعد از آن شسته و به دقت خشک میشوند تا مواد اضافی و رطوبت از بین برود.
- مرحله ششم: پوشش نهایی در نظر گرفته شده برای آبکاری میتواند از جنسهای مختلف مانند کروم، طلا، نیکل سیاه و… باشد.
- مرحله هفتم: بعد از اتمام مراحل ذکر شده دستگیرهها را در محلول الکترولیت مخصوص قرار دهید و با استفاده از جریان الکتریکی پوشش نهایی آنها اعمال شود.
- مرحله هشتم: بعد از اتمام آبکاری نهایی، دستگیرهها برای داشتن سطحی براق و صاف پولیش میشوند.
- مرحله نهم: گاهی اوقات ممکن است یک لایه محافظتی از جنس لاک یا مواد دیگر بر روی دستگیرهها اعمال شود تا از آسیبهای محیطی جلوگیری شود.
نکات مهم هنگام انتخاب رنگ برای آبکاری دستگیره
هنگام انتخاب رنگ برای آبکاری دستگیره به نکاتی که در ادامه اشاره میکنیم توجه داشته باشید.
- جنس دستگیره: آلیاژ استفاده شده در ساخت دستگیره (برنج، فولاد، آلومینیوم و…) میتواند بر روی قابلیت آبکاری و انتخاب رنگ تأثیر گذار باشد.
- محیط استفاده: با توجه به این که قرار است از دستگیرهها در محیطهای مختلف (داخلی یا خارجی، مرطوب یا خشک) استفاده شود برخی از پوششهای آبکاری ممکن است در شرایط خاص محیطی باعث افزایش دوام و مقاومت دستگیره شود.
- استایل و دکوراسیون منزل: رنگ انتخابی برای آبکاری باید با دکوراسیون و سبک کلی محیط هماهنگ باشد.
- مقاومت و دوام رنگ: رنگهایی برای آبکاری انتخاب شوند که مقاوم به سایش، خوردگی، و زنگ زدگی هستند.
- هزینه: قیمت در نظر گرفته شده برای رنگهای مختلف متفاوت میباشد و شما میتوانید با توجه به بودجهای که برای انجام این کار در نظر گرفتهاید یکی از گزینههای موجود را انتخاب کنید.
آبکاری یراق آلات
آبکاری یراقآلات یک فرآیند صنعتی جهت بهبود ظاهر، دوام و مقاومت قطعات فلزی (دستگیرهها، قفلها، لولاها و...) میباشد. فرآیند آبکاری یراقآلات شامل پوششدهی سطوح فلزی با لایههای نازک از فلزات مختلف (نیکل، کروم، طلا، مس و روی) میباشد.
روشهای در نظر گرفته شده برای آبکاری یراقآلات به صورت آبکاری الکتریکی، آبکاری شیمیایی و آبکاری در خلا انجام خواهد شد.
انواع پرداخت و آبکاریهای مختلف که میتواند مورد استفاده قرار بگیرند به صورتی که در ادامه اشاره میکنیم انجام میشود.
روکش آلومینیوم
در صورت انتخاب روکش آلومینیومی از پرداختهای آلومینیومی که دارای رنگ نقرهای استفاده میشود.
روکش برنج
انتخاب روکش برنج در طرحهای کلاسیک و حتی مدرن گزینه مناسبی میباشد و به خاطر رنگ زردی که دارد به سمت سرد شدن در طیف رنگی تمایل دارد.
روکش برنز
روکش برنز در مقایسه با روکش برنج گرمتر میباشد و به تن نارنجی متمایل میباشد. در صورتی که روکش برنز روغن کاری شده باشد تیره و به رنگ قهوهای شکلاتی میباشد.
روکش کروم
روکش کروم دارای رنگ نقرهای روشنتر و سفیدتری میباشد که در طیف سرد قرار میگیرد.
روکش مس
روکش مس در مقایسه با برنج یا برنز درون مایه نارنجی آن بیشتر است و جزو رنگهای گرم و جذاب میباشد که یک پرداخت کلاسیک دارد.
مس با رنگهای روشن و تیره (سیاه، خاکستری، آبی تیره و سفید) سازگاری خوبی دارد.
روکش نیکل
روکش نیکل مشابه با روکش کروم میباشد ولی با این تفاوت که روشنی آن کمتر ولی گرمای بیشتری دارد.
روکش استنلس استیل
از نظر ظاهری شبیه به نیکل میباشد و معمولا دارای ظاهری براق میباشد. روکش استنلس استیل در مقایسه با دیگر موارد بهتر با فضای مد نظر شما هماهنگ میشود.
روکش مات
همان طور که از نام این محصول پیداست درخشش انعکاس دهنده در این نوع یراقآلات بسیار اندک و ناچیز است.
در برخی از موارد ممکن است یک روکش محافظ از جنس لاک الکل مات برای آن در نظر گرفته شود.
آبکاری pvd
آبکاری pvd یکی از بهترین روشها برای پوششدهی دستگیره درب میباشد که برای انجام این فرآیند از دستگاههای پیشرفته لایه نازکی از عنصر تیتانیوم به روی دستگیره پرتو افشانی میشود. دستگیرههایی که با پوشش PVD هستند مقاومت بالایی دارند و از این روش بیشتر برای رنگهای طلایی، زیتونی و رزگل استفاده میشود.
هدف از فرآیند PVD مجموعه از فرآیندهای فیزیکی میباشد که با استفاده از فاز بخار برای پوشش بکار برده میشود. رشد لایه توسط فرایند تبخیری به همراه اتمهای تهیج شده و مولکولها و یونها که در پلاسما تولید شده است شکل می گیرد، اتفاق میافتد.
همچنین میتواند بر روی سطوح جامد از طریق چگالش عنصرها و ترکیبها از فاز گازی تولید شوند.
میزان مقاومت آبکاری PVD چقدر است؟
در مواردی که میخواهید برای طولانی مدت از دستگیره درب استفاده کنید میزان مقاومت و کیفیت در نظر گرفته شده برای دستگیره باید به گونهای میباشد در طولانی مدت با تغییر شکل و یا زنگزدگی و خوردگی روبرو نشود. به همین خاطر انتخاب پوششدهی پیویدی جهت افزایش مقاومت گزینه مناسبی میباشد چون با طول عمر مفید دستگیره ارتباط مستقیم دارد و ماندگاری آن را نسبت به محصولاتی که فینیشینگ آنها با روش سنتی انجام میشود بالاتر میرود. (پیویدی میتواند به افزایش مقاومت محصول در برابر ضربه، سایش و خوردگی کمک کند.)
رنگهای نهایی در نظر گرفته شده برای آبکاری پیویدی هیچ گونه محدودیتی ندارند چون ترکیب عناصر و ترکیبهای مختلف تن رنگی بسیار متنوعی را روی قطعههای مورد نظر قابل اجرا هستند.
چرا نیاز است تا یراق آلات آبکاری شوند؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که آبکاری یراقآلات به خاطر دلایلی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم انجام میشود.
- افزایش مقاومت یراقآلات در برابر خوردگی و زنگزدگی
- کمک به بهبود زیبایی و جذابیت ظاهری یراقآلات (آبکاری با فلزاتی مانند طلا، نیکل و کروم میتواند به ایجاد ظاهری لوکس و باکیفیت کمک کند.)
- افزایش دوام و طول عمر یراق آلات (انجام فرآیند آبکاری به افزایش مقاومت قطعات در برابر سایش و خراشیدگی کمک میکند.)
- بهبود عملکرد فنی و مکانیکی یراق آلات (آبکاری نه تنها به زیبایی و محافظت از قطعات کمک میکند، بلکه عملکرد و کارایی آنها را نیز بهبود میبخشد.)
برای آبکاری یراقآلات از چه فلزی استفاده میشود؟
برای انجام فرآیند آبکاری یراقآلات میتوان از فلزات متنوعی استفاده کرد که هر یک ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارند. از پرکاربردی ترین فلزات انتخاب شده برای آبکاری یراق آلات میتوان به نیکل اشاره کرد. انتخاب آبکاری نیکل به خاطر مقاومت بالایی که در برابر خوردگی و زنگ زدگی به ایجاد سطحی براق و جذاب کمک خواهد کرد.
از دیگر فلزاتی که امکان استفاده از آن برای آبکاری وجود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کروم: آبکاری کروم به ایجاد ظاهری زیبا و براق و افزایش مقاومت در برابر سایش و خراشیدگی کمک میکند.
- طلا: بیشترین کاربرد را برای قطعاتی دارد که نیاز به ظاهری لوکس و ارزشمند دارند.
- مس و روی: آبکاری مس به ایجاد لایهای رسانا و مقاوم در برابر خوردگی کمک میکند و آبکاری روی به عنوان یک لایه محافظ در برابر زنگ زدگی و خوردگی مورد استفاده قرار میگیرد.
آبکاری کروم
آبکاری کروم یکی دیگر از روشهای پوشش دهی میباشد که به افزایش سختی و مقاومت دستگیره در برابر اکسید کنندهها کمک میکند. در مورد روش انجام این فرآیند باید بگوییم که یونهای محلول کروم به صورت لایهای نازک بر روی جسم فلزی دیگر رسوب میدهند.
این فرآیند در یک محلول الکترولیت حاوی اسید کرومیک و اسید سولفوریک انجام میشود به همین خاطر نیاز است تا جسم مورد نظر را به کاتد یا قطب منفی وصل کنید و فلز کروم را در آند یا قطب مثبت قرار دهید. بعد از شروع واکنش فلز کروم در آند خورده شده و به صورت لایه نازک روی فلز کاتد رسوب میکند.
در چه موادی از آبکاری کروم استفاده میشود؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که جهت آبکاری قطعاتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم مورد استفاده قرار میگیرد.
- دستگیره درب
- اتصالات دوش، شیرآلات حمام و توالت، حلقهها و رولهای نگهدارنده حوله و دستمال کاغذی
- قطعات داخلی و خارجی خودرو
- قطعات موتور سیکلت
- قالب و ابزار پرس
- دریچه ها و پمپ
- و...
کروم در نظر گرفته شده برای آبکاری میتواند ۳ یا ۶ ظرفیتی باشد. ظرفیت بهرهوری بالاتر در کاتد و قدرت پرتاب بهتر در ظرفیتهایی 3 بهتر مشاهده میشود.
مقالات مرتبط: